Prosciutto di Parma VS Njeguški pršut

Prosciutto di Parma je italijanski sušeni pršut sa blagim, slatkastim ukusom, dok je Njeguški pršut crnogorski dimljeni pršut sa jačim i intenzivnijim aromama.

  • Geografsko poreklo
  • Vrsta mesa
  • Način pripreme
  • Proces zrenja (odležavanje)
  • Ukus i tekstura mesa
  • Zaštita porekla
Emma
Prosciutto di Parma
  • Parma, Italija
  • Svinjski but (min. 12 kg)
  • Sušenje i zrenje bez dimljenja
  • Od 12 do 24 meseca
  • Blag, slatkast i delikatan
  • Zaštićena oznaka porekla (PDO)
Njeguški pršut
  • Selo Njeguši, Crna Gora
  • Svinjski but
  • Dimljenje bukovinom
  • Od 6 do 18 meseci
  • Intenzivan, slan i blago dimljen
  • Nema zvaničnu EU zaštitu
U čemu je razlika?

Uporedite sami

Domaće namirnice sa naših prostora nisu znatno lošijeg kvaliteta u odnosu na italijanske - jednostavno imaju drugačija svojstva i karakteristike koje se ne koriste u italijanskoj kuhinji.

Meso
Spianata piccante VS Kulen

Karakteristična je upotreba kalabrijske čili paprike.

Saznajte više
Sir
Mozzarella Fior di Latte VS Domaća Mocarela

Pravi se isključivo od svežeg kravljeg mleka visokog kvaliteta.

Saznajte više
Meso
Prosciutto Cotto VS Šunka

Priprema se parenjem ili kuvanjem svinjske butine

Saznajte više
Sir
Grana Padano VS Domaći parmezan

Može se proizvoditi samo u određenim regijama Italije.

Saznajte više
Sir
Parmigiano Reggiano VS Domaći kačkavalj

Pravi se od svežeg kravljeg mleka, bez dodatka konzervansa.

Saznajte više
Meso
Guanciale VS Domaća slanina

Pravi se od svinjskog obraza (guancia znači obraz).

Saznajte više
Meso
Prosciutto di Parma VS Njeguški pršut

Suši se prirodnim putem bez dodataka, osim morske soli.

Saznajte više
Skrolujte