Prosciutto Cotto VS Šunka

Prosciutto Cotto je italijanska kuvana šunka, karakteristična po blagom ukusu i mekanoj teksturi. Šunka na Balkanu obično se priprema sušenjem ili dimljenjem, što joj daje jači, intenzivniji ukus i čvršću teksturu.

  • Geografsko poreklo
  • Vrsta mesa
  • Način pripreme
  • Proces zrenja (odležavanje)
  • Ukus i tekstura mesa
  • Zaštita porekla
Emma
Prosciutto Cotto
  • Severna Italija
  • Svinjski but
  • Kuvanje na niskim temp.
  • Nema zrenja
  • Blaga, sočna i mekana
  • IFS/BRC sertifikat
Šunka
  • Šire područje Balkana
  • Svinjski but (so, začini, šećer)
  • Kuvanje, dimljenje ili sušenje
  • Nekoliko meseci ako se dimi
  • Može biti blag ili jak
  • Nema EU zaštitu
U čemu je razlika?

Uporedite sami

Domaće namirnice sa naših prostora nisu znatno lošijeg kvaliteta u odnosu na italijanske - jednostavno imaju drugačija svojstva i karakteristike koje se ne koriste u italijanskoj kuhinji.

Meso
Spianata piccante VS Kulen

Karakteristična je upotreba kalabrijske čili paprike.

Saznajte više
Sir
Mozzarella Fior di Latte VS Domaća Mocarela

Pravi se isključivo od svežeg kravljeg mleka visokog kvaliteta.

Saznajte više
Meso
Prosciutto Cotto VS Šunka

Priprema se parenjem ili kuvanjem svinjske butine

Saznajte više
Sir
Grana Padano VS Domaći parmezan

Može se proizvoditi samo u određenim regijama Italije.

Saznajte više
Sir
Parmigiano Reggiano VS Domaći kačkavalj

Pravi se od svežeg kravljeg mleka, bez dodatka konzervansa.

Saznajte više
Meso
Guanciale VS Domaća slanina

Pravi se od svinjskog obraza (guancia znači obraz).

Saznajte više
Meso
Prosciutto di Parma VS Njeguški pršut

Suši se prirodnim putem bez dodataka, osim morske soli.

Saznajte više
Skrolujte